DEMİRHAN MADENCİLİK

Katliama Dönüşecek Termik Santrale Karşıyız

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Katliama Dönüşecek Termik Santrale Karşıyız
Abone ol
Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, Kırklareli’ne bağlı Dokuzhöyük köyüne kurulması planlanan kömürlü termik santrale karşı olduğunu açıkladı.

Kırklareli Merkez İlçeye 19,5 km, İnece-Ulukonak Mahallesine 700 metre, Dokuzhöyük köyüne 1,8 km, Karahalil köyüne 3 km, Bostanlı köyüne 5,3 km mesafedeki alana kömürlü termik santral kurulmasının gündemde olduğunu belirten Kesimoğlu ‘’ 31.03.2018 tarih ve 30377 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Bazı Ovaların Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar” kapsamında yer alan Kırklareli Ovası dikkate alınmamıştır. Proje sahası ve maden sahalarında; İnece Deresi, Aşıklaroğlu Deresi, Büvit Deresi, Akkadın Deresi, Kurt Deresi ve Büyük Dere bulunmaktadır. Söz konusu alan “Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı'nda “tarım arazisi” ve “orman alanı” olarak yer almaktadır’’ dedi.

Kesimoğlu, proje sahasının 417.021 m2’lik kısmı tarım arazilerinden (%84), 83.020 m2’lik kısmı ise orman alanlarından (%16) oluştuğunu ifade ederek ‘’ Tarım alanlarının yok edilerek, termik santral kurulmasında kamu yararı yoktur. Tarım alanlarının yok edilmesi, tarıma dayalı ithalatın artması demektir’’ ifadelerini kullandı.

Ortalama bir tekstil fabrikasının bir ayda kullandığı kömür yakıtını bu termik santralin bir saatte kullanacağını belirten Kesimoğlu ‘’ Bu alan birinci sınıf tarım arazisidir. ÇED raporunda bu kömürlü termik santralin bir saatte 82 ton su tüketeceği, 358 ton kömür yakacağı ve 72 ton kül oluşacağı 61 ton külün ise çevreye yayılacağı öngörülüyor. Santralin bacasından çıkan kül ve zehirli gazların çevrede bulunan tarım arazilerinin üzerine yayılacağı da düşünüldüğünde, zaten felaketlerle boğuşan bölgemizin daha da felakete sürüklenmesine yol açacaktır’’dedi.

Kömürlü Termik Santrallerin Kırklareli çevresinde,  çevre ve insan sağlığı yönünde çok büyük ve ciddi tehlike yaratacağının altını çizen Kesimoğlu, bu sebeple yasadaki açık düzenlemeye aykırı olan projenin ÇED süreci aşamasına bakılmaksızın sonlandırılması gerektiğini vurguladı.

Projenin gerçekleşmesi halinde kurulacak termik santraller toprak, su ve hava kirlenmesine sebep olarak telafisi imkânsız ve geri dönüşü olmayan büyük maddi ve manevi zararlar oluşturacağını vurgulayan Kesimoğlu ‘’ Kurulması planlanan bu termik santralin çevreye, doğaya ve insana ne denli zarar vereceği açıkça ortadadır. Doğanın ve çevrenin daha fazla talana kurban gitmesine, çocuklarımıza bırakacağımız dünyanın daha fazla kirlenmesine müsaade etmeyeceğiz. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi için köy sakinlerimiz, belediye başkanlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve tüm halkımız ile birlikte her türlü adımı atacağız’’ dedi.

FirmaxTrakya
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hayrabolu İlçe Emniyet Müdürü TutuklandıÖnceki Haber

Hayrabolu İlçe Emniyet Müdürü Tutuklandı

Seyir Halindeki Araç YandıSonraki Haber

Seyir Halindeki Araç Yandı

Yorum Yazın

Kakava ateşi, binlerce kişinin katılımıyla yakıldı
İpsala OSB’de üniversite-sanayi işbirliği protokolü
Edirne’de polis ve jandarmadan öğrencilere trafik eğitimi
Parkta kadınların bıçaklı kavgası; 1 ağır yaralı
Orta hakemin yüzünden yumruklandığı maç tatil edildi; futbolcu gözaltına alındı
Edirne'de 90 kilo uyuşturucu ele geçirildi; 2 gözaltı
Edirne’de buğdayda pas ve septorya hastalığı belirtileri görüldü
İsrail mahkemesi, Küresel Sumud Filosu'ndan alıkonulan 2 aktivistin gözaltı süresini uzattı
İnternette tuzağa düşürdükleri kişilere şantaj yapan şüphelilere operasyonda 11 tutuklama
Bozcaada’daki konaklama tesisleri, 3 günlük tatilde yüzde 70 doluluk oranına ulaştı

Başka haber bulunmuyor!