Yabancı Dil, İş Alanları ve Kendi Sınırlarınız
Merhaba sevgili öğrenciler,
Uzun bir aradan sonra yine sizinleyim. Bu aralar Covid 19 ile ilgili gazete yazılarını dış basından çevirisiz okuduğum için sizlere de alanım olan yabancı dil ile ilgili yazmak, pandemide online ders alan üniversite genclerinin sadece sınıf gecmek için yabancı dil bilenlere odev yaptırıp sınıf gectiklerini ama kendilerini nasıl geliştireceklerini bilmedikleri konusunda endiselerim olduğu için yabancı dil üzerine yazma gereği duydum.
Yabancı dil bilmek, ana dil dışında insanın hem kişisel hem de mesleki anlamda gelişimini sağlayacak katkılar sunar. Hepimizin bildiği gibi dünyada ve ülkemizde yabancı dil bilmenin katkısı ve artısı gerek savunma, gerek siyaset, gerekse sağlık ve ticaret alanlarında kendisini göstermektedir. Turizm alanını söylemiyorum bile.
Bununla birlikte yalnızca yabancı dili mesleki anlamda kullanmak değil, eğitim alarak kendinizi de geliştirmek önemlidir. Size üniversite sınavlarında yabancı dil bölümü nasıl kazanılır, kaç yıllık süreçte mezun olunur üzerinde durmayacağım. Asıl belirtmek istediğim her yabancı dil bölümü, farklı iş imkanlarını da barındırarak mezun verecek eğitimi sağlayabiliyor. Bu iş imkanları, küreselleşen dünyada şirketlerin ve kurumların ilişki ve iletişim ağlarını genişletmek istemesi ile yabancı dile olan merak ve ihtiyaçtan dolayı ortaya çıkmaktadır.
Yabancı dil bölümleri, eğitim süreci boyunca dilin grameri, kültürü, felsefesi ve konuşma pratiği ile ilgili bilgileri öğrencilere aktararak farklı iş alanlarına yönelmelerini sağlamaktadır. İşte burada KENDİ SINIRLARINIZ devreye girmektedir. Sınırlarınızı çizmek sizin elinizde.
Sınırları çizmek… Bu noktadan bakacak olursak daha ilkokul yıllarınızdan başlayarak, üniversite yıllarına kadar geniş bir perspektiften bakmayı öğrenirseniz gerek yabancı dil, gerekse başka bir alanından mezun olduğunuzda ilgi alanınıza göre sadece öğretmenliği düşünmezsiniz
Peki bu iş alanları nelerdir.Bu alanlar başta İngilizce olmak üzere, yabancı dil üzerinden iş yapan eğitim veren hatta iletişim sağlayan turizm işetmeleri, call center’ler, medya, bakanlıklar, uluslar arası organizasyonlar hatta yardım kuruluşlarıdır. Yabancı dilinizi kullanarak yapabileceğiniz en uygun ve ilgi çekici alanlardan biri de halkla ilişkiler ve reklamcılık alanıdır. Sektörün iletişim odaklı olmasından dolayı yabancı dil, ulaşılabilirliği sağlayan bir etkendir.
Halkla ilişkiler ve reklamcılık alanında çalışmayı düşünüyorsanız ileri düzey dil becerilerinizin yanı sıra iletişim, reklam, yaratıcılık ve network çalışmaları hakkında kendinizi geliştirmeye hazır olmalısınız. Bu konudan söz ederken Malkaramız’ın yetiştirdiği ve bu alanda örnek olacak bir Gençten söz etmek isterim. Cenk ÇURLU Malkara Lisesi super lise bölümünü bitirdikten sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi Halkla ilişkiler ve Reklamcılık bölümünü okurken Trabzonda uluslar arası bir boks yarışmasında dilini geliştirmek için gönüllü olarak basın ve medya görevlisi olarak yer aldı. Tatillerinde dilini geliştirmek için otellerde çalıştı. Ve bir yıl Erasmus projesiyle yurtdışında kaldı.İspanyolca öğrenerek ikinci dilini de geliştirme fırsatı buldu. Kendi çabalarıyla work and travel yaparak İngilizce konuşma becerisini üst düzeye taşıdı. Kısacası ne otelde bell boy olmaktan cekindi, ne de work and travel de ağır işlerde çalışmaktan. Sonuçta ne olduğunu merak ettiğinizi hissettim sanki. Evet sevgili Cenk hem İspanyolca hem de İngilizce bilgisiyle Su anda survivor yarışmasının yapıldığı medya şirketinde çalışıyor. Uzun zaman Dominik adasına gitti Ve İspanyolca – İngilizcesiyle aranan insan oldu.
Vizyon ve sınırları belirlemek… Reklam yazarlığında örneğin, yaratıcılığınızı beslemek ve işinizi globale taşımak için yabancı dilinizin yardımıyla araştırmalar yapabilir, yabancı reklam yazarlarını takip edebilir ve işlerinizi tanıtabilirsiniz.
Kısacası bugünkü yazımın sonuna geldiğimde söylemek istediğim en önemli not, iş bulmanın sadece diploma ile olmadığıdır. İş bulmak için sadece üniversite bitirmek değil aynı zamanda da kendinizi geliştirmek, kişisel gelişiminize önem vermek, CV’nizi yazarken eskiden olduğu gibi içi boş naylon stajlarla doldurmak değil, gerçek staj ve deneyimlerle iş görüşmelerine gitmenizdir.
Bunun için de kendinizi eleştirmekten, geliştirmekten daha iyi nasıl olabilirim demekten korkmayın.
Bu ülkenin düşünen, araştıran, sorgulayanve en önemlisi hem kendi hem de ülkesinin haklarını savunması için yabancı dil bilen genclere ihtiyacı vardır.
Facebook Yorum
Yorum Yazın