Uzaktan Eğitimde Öğrenci Psikolojisi
11 Mart 2020’ de görülen Covid-19 Virüsü nedeniyle eğitime ara verildi. Bu süreçte ön görülen uygulama ‘ Uzaktan Eğitim ‘ uygulamasıydı. Hemen harekete geçildi ve tüm alt yapı sistematik bir şekilde uygulandı. Bu anlamda ülkemiz oldukça hızlı ve donanımlıydı.
Mili Eğitim Bakanımız ‘ Ziya SELÇUK’ ve öğretmenlerimiz olabildiğince emek sarf ettiler.
Öğrencilerimizin sağlığı açısından kapatılan okulların yerini bilgisayarlar aldı. Peki, bu durum öğrencileri nasıl etkiledi?
Nesil olarak teknolojiye hakim bir neslimiz var fakat alışkın olmadığımız bir durum da var.
Daha önce bu şekilde bir eğitim sağlamadığımız için ve planların dışında gerçekleşen bir eğitim sistemi olduğu için haliyle öğrencilerimiz, velilerimiz, Öğretmenlerimiz bir adaptasyon sorunu yaşadı. Eğitim ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite olarak 4’e ayrılıyor.
Bir kısmı uygulanan Uzaktan Eğitim sisteminden memnunken bir kısmı memnun değil. Bunda okula alışık olmanın, yüz yüze eğitim almanın etkisi çok. Yaptığım araştırmalara göre ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin bir kısmı bu durumdan pek memnun değil. Üniversite öğrencilerine gelecek olursak çoğu bu durumdan memnun.
Ev ortamında ders çalışmak, Ödev yapmak onlar için daha yararlı olduğu düşünülüyor. Sebep olarak da “ Üniversite öğrencileri için vakit nakittir.”
Peki, öğrencilerin derslere sıkılmadan katılım sağlamasını ve daha verimli ders işlenmesini nasıl sağlarız?
Ders çokluğundan ve zorluğundan dolayı bazı öğrencilerimiz biraz kaygılı. Ya anlamazsam? Ya yapamazsam? Ya sınıfta kalırsam? Gibi düşüncelere kapılan öğrenciler oldukça fazla.
Burada görev biraz Öğretmenlerimize ve biraz da velilerimize düşüyor. İlk yapılması gereken şey öğrencinin rahat ve sessiz bir ortamda derse katılım sağlaması gerekiyor. Olabildiğince velilerimizin öğrencileri takip etmeleri ve sürekli iletişim halinde olmaları gerekiyor.
Öğretmenlerimizin derse başlamadan önce mutlaka rahatlatıcı birkaç cümle kurması gerekiyor. Bu, öğrencilerin rahatlaması ve endişelerinden uzak kalmasını sağlayacaktır.
Velilerimizin bu durumu öğretmenlerimizle iş birliği içerisinde olup faydalı bir duruma getirme yönünde çalışmalar yapması gerekiyor. Öğrenci üzerinde bir baskı uygulanmaması, tam tersi bu süreci kabullenmeleri için sürekli konuşmalar yapılması gerekiyor. Önceliğimizin Sosyal İzolasyon olduğunu hatırlatmak ve eğitimlerinin uzaktan eğitimle de en iyi şekilde devam ettirebileceklerini vurgulamak gerekir.
Öğrencilik dönemi oldukça stresli ve kaygılı bir dönemdir. Bu süreç psikolojik olarak daha da olumsuzlukları beraberinde getirebilir.
O yüzden sabırlı ve anlayışlı bireyler olmak zorundayız.
Facebook Yorum
Yorum Yazın