Tekirdağ’ın En Büyük Ağabeyi

Rutin Tekirdağ ve köy ziyaretlerimde değişik dostlarımla değişik konulardan bahsediyoruz. Dostlarım sağ olsunlar genelde beni eski siyasi girişimlerim konusunda konuşturmak için malzeme ararlar. Ben de sözümü esirgemeden cevap verir ve fikrimi söylerim. Bu hayatımın herhangi bir bölümünü zehir etse de, bana zarar verse de doğru bildiğimi konuşurum. Çünkü hasbelkader dünyayı bilim gözlüğüm ile gördüğümden, bölgemi ve insanını çok iyi tanıdığımdan, çok az da yanıldığım için söylediklerimden gocunmam.

Birkaç ay önceydi. AKP de Belediye Başkanları yaprak dökümü başladığında bir dostum Kadir Ağabeyiniz gitti. Dedi ilk an da anlayamadım. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanını kastederek sıra Tekirdağ’a gelmesin gibi laflar etti. Tekirdağ içinde aklınca fikir soracak. Kadir Ağabeyimi sevdiğimi ve takdir ettiğimi biliyor. Kendisi de bazen tenkit ediyor. Bana göre içi boş olan soruyu daha da açmak için;

-Ne ilgisi var ki dedim. Kastettiğin anlamı düzeltelim istersen. Bir defa AKP ile CHP arasında demokrasi anlayışı farklı işliyor. Hangisinin doğruluğunu zaman bize öğretiyor. Ancak eleştirildikleri konular farklı cepheleri gösteriyor. Bunu anlamak lazım…

AK Parti’nin belediye başkanlarını niçin istifaya zorladığı benim konum değil. Ancak partinin politikalarını anlayacak düzeydeyim. Gelelim Tekirdağ’ın en büyük ağabeyi Kadir Albayrak’a. Kadir Beyin partisi Türkiye Cumhuriyetinin yasalarına aykırı bir hareket etmediği sürece, yasaların verdiği haklarını kullanan üstüne üstlük seçimle başkan olmuş temsilcilerine ters davranmamıştır. Onları benzer bahaneler ile görevden almaz. Ayrıca Kadir Albayrak adına ve şanına, ilaveten de yaşına rağmen kendisinin çocuğu yaşındakilere taş çıkartacak kadar; çalışkan, zeki, enerjik ve başarılı bir Büyükşehir Başkanı. Ben partili partisiz yanlış yapan herkes hakkında konuşurum. Cumhurbaşkanından sokakta ki adama kadar. Söylediklerimden herkes anlam çıkarsın isterim. İstersen Kadir Başkandan söylev etmeye devam edeyim.

Adını neden Kadir koydular bilemem. Kadir Gecesi ile ilgisi var mı bilemem. Veya başka nedenlerle mi bilemem. AK Partili bir Başkan olsaydı eminim bu özelliğinden de yararlanırlardı. Hem de yanına takiyyeler  katarak. Bir kez kendisini çok iyi tanırım. Bilerek-kasıtlı, politik bir laf ettiğini görmedim. Ayrıca benim yaşım kadar Tekirdağ’ı yaşamış ve ona hizmet etmiş birisi. Şehrini 15 binlik nüfusundan bu yana tanımakta. Şimdi de ona hizmet etmekte. Merkez nüfusu olmuş 200 bin. On beş binlik nüfusun bazı sorunları bugüne kadar uzamış. İki yerel gazeteye aboneyim onları takip ediyorum. Birin de bir resim. Bir vatandaşımız ayağına naylon torba geçirmiş, yağmur yağmış, çamurda bakın şu şehrin haline diyor. Kazılardan dolayı yolları çamur bastığını protesto ediyor. Bu başlığı atsın diye gazete belki de bir yerlerden reklam bile alıyordur. Küçük yerlerde bu tip oyunları bilmeyecek kadar da ahmak değilim. Düzen böyle işliyorsa ona da karışacak değilim. Bilmiyorlar ki 50 yıllık alt yapı sorunu birikmiş O ne pahasına olursa olsun düzeltilmeye çalışılıyor. Partisine zarar gelecekmiş umurunda değil. Partiyi değil onu düşünüyor halbuki!. Farkında değil ki inovasyonu Tekirdağ halkının çoğundan önce öğrenmiş ve gereğini de yapmakta… Partizanlık yapmadan.

Büyükşehir olarak sorunları var mı var. Onu bir ziyaretimde dillendirdik. En çok göç alan illerimizden biri. Hem de kendi kırsal alanından değil başta Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul olmak üzere her yerden Diyarbakır, Van, Kars’ tan bile göç alıyor. Kolay kolay alttan kalkılacak sorun değil. Ancak olmuyor diye pes etmek de olmaz.

Bana göre Zaten Büyükşehir ve hızla büyüyecek. Bu gözüküyor. Üçüncü hava alanı, Çanakkale köprüsü, Üçüncü boğaz köprüsü, Kanal projesi ve ufukta görülen “İpek Yolu” projeleri başta olmak üzere bunların yükleri yeni şehirleşmenin vaktinin geldiğini gösteriyor. Ergene büyük sorun!. “Kentsel yenileşme ve Dönüşüme hemen başlanmalı. Rekabetçi kent pozisyonunda. Ulaşım stratejileri geliştirmek ve bunlar için yaratıcı bir takım kurmak zorunda. Kenti pazarlamak, uluslararası pazara açmak,  Tekirdağ’ın simgesi olan ürünleri ve yenilerini ülkeye ve bölgeye açmak zorunda. Bunları nasıl yapacak iyi kadrolar ile.  Çok çalışıyor. Ekibinin çok önünde. Bence İlçe başkanları onun kadar çalışsalar çok daha farklı bir Tekirdağ ufukta. Ancak bana çok komik haberler geliyor. Onun başarısızlığını dört gözle bekleyen ve onun yerine göz koyan ilçe başkanları var. Bir baksalar ilçelerine ne yaptıklarını görseler “Aç tavuk kendini buğday ambarında görür” atasözüne sadık kalırlar. Dört yıldır sokak kaldırımlarını tamamlayamadılar.

Gelecek yazılarımı Kent girişimciliği üzerine yoğunlaştıracağım. Tekirdağ Hepimizin. Hepimiz bir taş koyacağız. Başkasının taşı üzerinden tafra atmayalım.

Saygılarımla…