LGS Sınavına Giren Öğrenciler Aman Dikkat!

Sevgili okurlar yeniden merhaba.

Yaz aylarının sonuna geldiğimiz bu günlerde pek çok evde hem LGS (lise giriş sınavı) hem de YKS (Yüksek öğretim kurumları sınavları) sonuçları üzerinde hararetli konuşmalara tanık olmaktayız. Kazananlar gidecekleri okulları, kazanamayanlar ise gelecek yıl planlarını düşünmekteler. Bu hafta sizlerle öğrenci başarı ya da başarısızlığı ya da okulların ya da illerin başarı ortalamaları üzerinde durmayacağım.

Benim için çok daha önemli olduğuna inandığım LGS sınavını kazanan ya da istediği puanı almayan öğrencilerin mesleğe ilk adımı ne zaman atacakları üzerinde duracağım.

Son birkaç yıldır 8. Sınıfı bitirip LGS sınavına giren gençlerle yaptığım sohbetlerin hemen hemen tamamında gençlerin hangi mesleği istediklerini ya da hangi alana ilgi duydukları konusunda net cevaplar alamadım. Ve bu konuda yazmam gerektiğine inandım.

Bana göre meslek belirleme 9. Sınıfta olmalıdır ve alan seçecek gençlerin anne babanın istediği şeklinde değil, gencin ilgi ve yetenekleri dikkate alınarak yapılmalıdır. Meslek belirleme eğilim testlerinin gerekirse 8. Sınıfta yapılması okul seçimlerinde de etkili olacaktır.

AMAN DİKKAT!

Alan seçiminde ya da meslek seçiminde; Arkadaşlarının seçtiği alanı seçmek, öğrencinin başarısının düşük olduğu alanda ısrar etmek, Anne- babaların hayalindeki mesleği çocuklarında görmek istemeleri sonucunda ısrarcı tavırları ve çocuklarını, yeteneklerini dikkate almadan başarısız olacağı halde popüler mesleklere yönlendirmeleri

Çok işlenen hatalardandır. Bu nedenle aman dikkat diyorum.

BU KONUDA AİLEYE DÜŞEN GÖREVLER NELERDİR?

Anne- babaların gençlerin akılcı meslek ve alan seçimlerinde rol oynamaları gerekiyor. Çocuğunuzun seçim yapması için lütfen şunlara dikkat ediniz.

- Çocuğunuzun geçmiş yıllarına bakarak, hangi derslerde başarılı olduğunu saptayın.

- Ders dışında zevkle çalıştığı özel uğraşlarını gözlemleyin.

- Zevk aldığı hobilerinin zamanla değişip değişmediğini araştırın.

- Seçmeyi düşündüğü alanlardaki meslek çalışanlarının yaptığı başlıca faaliyetleri, çalışma ortamını, çalışma koşullarını, meslekte ilerleme ve iş bulma olanaklarını, ortalama kazancı araştırın, inceleyin.

- Var olan koşulların çocuğunuza uyup uymadığını değerlendirin.

Bir eğitimci olarak, öğrenciler alan ve meslek seçimini önemsemeli. Meslekleri tanımalı. Bunun için okulunda yapılan mesleki rehberlik çalışmalarına katılmalı, hatta seçmeyi düşüdüğü meslek uzmanlarından yaz aylarında bir süre gözlem yapmalı ve işin kendisine uygun olup olmadığını, sevip sevmediğini gözlemlemelidir. Ayrıca dergi ve gazetelerde yer alan mesleklerle ilgili gelişmeleri takip etmeli

Diye düşünüyorum.

Aydınlık ve başarılı bir yeni öğretim yılında buluşmak üzere sevgiyle kalın…