DEMİRHAN MADENCİLİK

Ergin Durgun; Böyle Devam Ederse Yetiştiricilerimiz, Üreticilerimiz Hayvancılık Sektörüne Küsecektir!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ergin Durgun; Böyle Devam Ederse Yetiştiricilerimiz, Üreticilerimiz Hayvancılık Sektörüne Küsecektir!
Abone ol
Tekirdağ İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ergin Durgun, "DLG Fuarcılık Tarım ve Teknoloji Günleri Karaevli Fuar alanında 2 Eylül 2022 Cuma günü saat 11:30’da Tekirdağ DSYB “Buzağı Güzellik Yarışması'nda yaptığı konuşmayla; Birliğe ait çiftliğin kredi borcunun tamamen bittiği müjdesini vererek, çiftliğe nasıl bir proje düşündüklerini ve yetiştiricilerin, üreticilerin yaşadıkları zorluklarla hayvancılık sektörüne küsmek üzere olduklarını söyledi.
MALKARA ÖZEL DİŞ SAĞLIĞI

ÇİFTLİĞİMİZİN KREDİ BORCUNUN TAMAMINI ÖDEDİK!..

Buzağı güzellik yarışmasında açıklama yapan Tekirdağ İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ergin Durgun; Tekirdağ İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’mizin Tekirdağ / Malkara karayolu üzerinde bir çiftliği var? Bu çiftliğimiz krediyle, borçla yapılmıştı? Bu ay itibariyle çiftliğimizin kredi borcunun tamamını ödedik. Çiftliğimiz için çok önemli bir projemiz var? Çiftliğimizde toplama merkezi oluşturarak, üyelerimizin gebe düvelerini değerinde satış ve pazarlanmasını gerçekleştirmek istiyoruz. Bu proje ile ilgili yönetim kurulumuz ve birlik yöneticilerimizle bir çalışma başlattık. 

BİRLİK TARAFINDAN SAĞLANAN HİZMETLER

Tekirdağ İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak, “Kulak Küpesi Uygulaması, Suni Tohumlama, Tırnak Bakamı Beslemesi, Danışmanlık Hizmetleri, Arpa – Mısır Dağıtımı Hizmetlerini” tüm üyelerimize kaliteli hizmet anlayışımızla sağlıyoruz. 

ARTAN MALİYETLERİMİZE KARŞIN FİYATLARIN ARTMAMASI ÜRETİCİLERİMİZİ ÜZMEKTE VE ÜRETİM EFESİNİ KIRMAKTA

Biz, Tekirdağ İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak bu hizmetleri yaparken maalesef birçok engelle karşılaşıyoruz. Nedir bu engeller!... Artan maliyetlerimize karşın et ve süt fiyatlarının artmaması ciddi oranda üreticilerimizi üzmekte ve üretim efesini kırmaktadır. Bizlerin ürettiği et ve süt fiyatları artmaz maliyetler altında kalırsa biz üretimi hiçbir şekilde arttıramayız. Biz bu konularda defalarca açıklamalarda bulunduk. Bıkmadan usanmadan dile getirmeye devam edeceğiz. 

BÖYLE DEVAM EDERSE YETİŞTİRİCİLERİMİZ, ÜRETİCİLERİMİZ HAYVANCILIK SEKTÖRÜNE KÜSECEKTİR

Bugün dana karkas kesim maliyeti 120 TL’dir. Bu konuda konusunda uzman herkes hem fikir. Şu anda serbest piyasada maalesef 95 TL gibi bir fiyat görüyoruz. Et ve Süt Kurumunda ise daha düşük fiyatlar uygulanıyor. Bu ne demektir üretici zararına üret demektir. Devletimizin bir kolu olan Et ve Süt Kurumunun acilen maliyetleri göz önünde bulundurarak kesim fiyatını düzenlemesi üreticinin maliyetine göre fiyat vererek alım yapması gerekmektedir. Eğer böyle devam ederse üreticilerimiz hayvancılık sektörüne küsecektir. Zaten küsmek üzeredir.

SÜT FİYATI 9,50 TL DESTEKLEME 1 TL OLMALI

Yine süt konusu da aynı şekildedir. Bugün süt fiyatı da maliyetlerin altında kalmıştır. Baktığımızda 7,50 TL gibi fiyat. Bu fiyat sütte en az 9,50 TL olması gerekiyor. Desteğinin de Buğday’da olduğu gibi en az 1 TL olması gerekiyor ki üreticilerimiz yaptığı işten para kazansınlar. Emeklerinin, koydukları sermayenin karşılığını alsınlar ve üretmeye devam etsinler. 

NEDEN; 150 BİN ADET BESİ DANASI İTHAL EDİLME KARARI ALINDI

Maliyet fiyatları düşmeyerek bu şekilde olmaya devam ederse, et ve süt fiyatları da artmazsa gelecekte gıda üretim arzında sıkıntılar yaşanmaya başlayacak. Gıda güvencesinde sıkıntılar yaşamaya başlayacağız. Yurt dışına mahkum olacağız. Neden; 150 bin adet besi danası ithal edilme kararı alındı. Bunun sorgulanması gerekiyor. Biz neden 150 bin besi danasına ihtiyaç duyduk. Nerede yanlış, nerede eksiklikler, nerede hatalar yapıldı. Biz hep söyledik “ANA OLMADAN DANA OLMAZ” dedik. Gördüğünüz gibi dana olmamış ki ülke olarak 150 bin besi danası almak zorunda kalmışık. Bu analarında olması için üretilen sütün maliyetine göre fiyatının belirlenmesi gerekiyor. Şu anda yaşanan bu fiyat dengesizliği ciddi anlamda üreticilerimizi yormaktadır.

BU DURUM ÜLKE EKONOMİSİNE DE ÇOK BÜYÜK BİR YÜK OLACAK

İşletme sahipleriyle görüştüğümüzde işini nasıl geliştireceğini planlayamıyor? Herkes ben zaten hayvan sayımı, üretimi azaltacağım diyor? Bu çok büyük bir tehlike… Bugün bu sıkıntı yetiştiricileri, üreticiler için görünse de gelecekte tüketiciler için çok büyük bir tehlike olacak. Biz bu ürünleri üretemezsek, yurt dışından tehmin etmek zorunda kalacağız. Bu durum ülke ekonomisine de çok büyük bir yük olacak. Biz diyoruz ki yol yakınken et – süt fiyatları, maliyetler düzenlensin. Bu zor mesleği icra eden, zor şartlarda çalışan üreticilerimiz emeklerinin, koydukları sermayelerinin karşılığını alsınlar ki üretmeye devam etsinler. Ulusal Süt Konseyi ve Et ve Süt Kurumu geçen seneye göre yetiştirticilerin maliyetlerini göz önünde bulundurarak, olması gereken fiyatları açıklayabilirler” dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Lokantada çıkan yangın büyümeden söndürüldüÖnceki Haber

Lokantada çıkan yangın büyümeden söndürü...

Jandarma tarafından bulunan yaralı orman kartalı, tedaviye alındıSonraki Haber

Jandarma tarafından bulunan yaralı orman...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!