Uzmanından uyarı: Sinüzit tedavi edilmezse diğer organlara zarar veriyor
GündemKulak, Burun, Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Dr. Fatih Fidan, sinüzitin her yaştan insanı etkileyebildiğini, tedavi edilmediği takdirde göz, mide, beyin gibi birçok organı olumsuz etkileyebileceğini söyledi.
Güven Hastanesi Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Bölümünden Uzman Dr. Fatih Fidan, sinüzitin yüz kemikleri içerisinde bulunan ve sinüs adı verilen hava ile dolu boşlukların iltihaplanması sonucu ortaya çıktığını belirtti. Dr. Fidan, “Sinüzit belirtileri, kişiden kişiye farklılık gösterse de sıklıkla burun tıkanıklığı, baş ağrısı, geniz akıntısı, yüz ve gözlerin etrafında dolgunluk hissi, sarı veya yeşil renkte burun akıntısı, geceleri artan öksürük, boğazda yanma, ağız kokusu ve koku-tat duyularında azalma gibi belirtilerle karşımıza çıkar. Akut sinüzitte ağrı ön plana çıkarken kronik sinüzitte daha çok tıkanıklık ve geniz akıntısı görülür” diye konuştu.
‘CİDDİ HASTALIKLARA NEDEN OLABİLİR’
Hastalığın süresine göre değişkenlik gösterdiği 3 çeşidinin olduğunu söyleyen Dr. Fidan, “Akut sinüzit 4 haftadan kısa sürerken çoğunlukla soğuk algınlığı gibi belirti vermektedir. Subakut sinüzit, genel semptomlarının 4 ile 12 hafta arasında devam eden bir hastalıktır. Kronik sinüzit ise, genellikle 12 haftadan daha uzun süren çeşididir ve tekrarlayarak devam eder. Sinüzitin doğru tedavi edilmediğinde farenjit, kronik gastrit, reflü, göz çevresi enfeksiyon ve apseleri, menenjit, beyin apsesi gibi çok ciddi hastalıklara neden olabileceğini unutmamalısınız” dedi.
‘ALERJİK BÜNYEYE SAHİP KİŞİLER AYRICA DİKKAT ETMELİ’
Dr. Fidan, “Akut sinüzitin en sık karşılaşılan sebebi virüslerdir ve bu durum genellikle kendini sınırlama eğilimindedir. Alerjik bünyeye sahip kişilerde sık sık sinüzit atakları meydana gelebilir. Bu kişilerde sinüzit gelişmesinde hava kirliliği, hayvan tüyleri, sigara dumanı ve toz gibi çevresel faktörler ön plandadır. Eğer alerjik etkilere açıksanız bu duruma ayrıca dikkat etmelisiniz. Ayrıca geniz eti, burun eğriliği, kistik fibrozis, bağışıklık sistem yetersizliği sık sinüzitin nedenlerindendir. Burunda bulunan polipler, tümörler, yabancı cisimler ve diş enfeksiyonları da sinüzite neden olan diğer faktörler arasında yer alır” ifadelerini kullandı.
Uzm. Dr. Fatih Fidan, alınacak birkaç önlemle sinüzitin ortaya çıkardığı etkenlerin engellenebileceğini belirterek, “Kalabalık ortamlardan olabildiğince uzak durmanızda fayda var. El hijyenine önem vermelisiniz. Sigara ve hava kirliliğinden uzak durup, alerjik reaksiyonlara karşı önlem almalısınız, soğuk algınlığınızı ihmal etmeyin ve gecikmeden uygun tedaviye başlamalısınız. Kuru havalarda nemlendirici cihazlar da kullanabilirsiniz” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir
Trakya'da nisan ayında 309 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayında Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nden toplam 350 milyon 410 bin dolarlık ihracat, 288 milyon 133 bin dolarlık ithalat gerçekleştirildiğini açıkladı.
Edirne'de polisin 'dur' ihtarından kaçan şüpheli uyuşturucu ile yakalandı
Edirne'de polisin 'dur' ihtarından kaçan ve takip sonucu yakalanan B.H.'nin üzerinde uyuşturucu, evinin bahçesinde ekili Hint keneviri ele geçirildi.
Kılıçdaroğlu'nun Danışmanı: CHP'nin Genel Başkanı neredeyse genel merkez orasıdır
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36'ncı Hukuk Dairesi'nin CHP Genel Başkanlığı görevine dönmesine karar verdiği Kemal Kılıçdaroğlu'nun Basın Danışmanı Atakan Sönmez, "Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Başkanı neredeyse genel merkez orasıdır. Ancak tabii ki Cumhuriyet Halk Partisi genel merkezine Sayın Kılıçdaroğlu gidecektir" dedi.
Bakan Çiftçi: Bayramda 334 bin 17 kolluk personeli görev yapacak
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, "Bayram tedbirleri kapsamında 334 bin 17 kolluk personeli görevlendirildi. Personelin 66 bin 481'i trafik tedbirleri kapsamında görevlendirilmiştir. Bayram boyunca ülke genelinde 1238 personel gizli yolcu olarak otobüs denetimde bulunacak" dedi. Çiftçi, 1581 mobil radar ile denetim yapılacağını, tuzak radar uygulamasının olmayacağını belirtti.
Muharrem İnce: Herkesi sakin olmaya davet ediyorum
CHP üyesi Muharrem İnce, CHP kurultay davasında 'mutlak butlan' kararına ilişkin, "Eğer sakin kalmaz, itidalli davranmaz ve kavgaya tutuşursak, emin olun ki sadece tek adam rejimine hizmet etmiş oluruz. Herkesi sakin olmaya davet ediyorum" dedi.
CHP'li Emir: YSK'ya başvurumuzu yaptık
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, "Milyonlarla birlikte direnişe devam ediyoruz. YSK'ya başvurumuzu yaptık; çünkü bize bu mazbataları veren YSK'dır" dedi.