Edirne’den Avrupa’ya ihraç edilen ‘Çeribaşı kirazı’ coğrafi işaret tescili aldı
GündemEdirne'nin Enez ilçesine bağlı Çeribaşı köyünde üretilen ve Avrupa'ya da ihraç edilen Çeribaşı kirazı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek coğrafi işaret aldı.
Eriğe benzer sert kabuğu ve uzun süre dayanıklı olması nedeniyle tercih edilen ve Avrupa'ya da ihraç edilen Çeribaşı kirazı, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında coğrafi işaret sahibi oldu. Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Çeribaşı kirazının bu tescille beraber hem ulusal hem de uluslararası pazarlarda daha güçlü bir marka değeriyle yer alacağını belirterek, şunları söyledi:
“Çeribaşı kirazı, bölgemizin iklim yapısı, toprak özellikleri ve geleneksel üretim kültürüyle bütünleşmiş, uzun yıllardır üreticilerimizin emek ve birikimiyle günümüze taşınmış önemli bir tarımsal değerdir. Coğrafi işaret tescili, bu ürünün karakterini ve kalitesini resmi olarak güvence altına almakla birlikte, üretim standardını da koruyan çok önemli bir adımdır. Bu tescille beraber artık ürünümüz hem ulusal hem de uluslararası pazarlarda daha güçlü bir marka değeriyle yer alacak, üreticilerimiz pazar avantajı elde edecek ve Çeribaşı kirazının bilinirliği daha geniş kitlelere ulaşacaktır. Bölgemiz ekonomisi açısından bakıldığında coğrafi işaret, üretimden ihracata kadar uzanan tüm süreçlerde ciddi bir katma değer yaratacaktır. Çeribaşı kirazı, aroması, dayanıklılığı, raf ömrü ve özgün tadıyla özellikle Avrupa ülkelerinde rekabet gücüne sahip bir üründür. Bu da üreticilerimizin gelirlerinin artmasına, bölge tarımının güçlenmesine ve bölgemizin marka değerinin yükselmesine önemli katkı sağlayacaktır.”
Keşan TSO olarak, tarımsal ürünlerin tanıtımı, markalaşması ve üreticiye değer kazandıracak her süreçte aktif rol almaya devam edeceklerini ifade eden Şapçı, “Coğrafi işaretli ürün sayımızı artırmak, yerel üretimin gücünü daha geniş kitlelere taşımak ve bölgemizin tarım potansiyelini ileriye taşımak adına çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Son olarak Çeribaşı kirazımızın coğrafi işaret tescilinin başta üreticilerimize, bölge halkımıza ve camiamıza hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ederim” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir
Trakya'da nisan ayında 309 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayında Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nden toplam 350 milyon 410 bin dolarlık ihracat, 288 milyon 133 bin dolarlık ithalat gerçekleştirildiğini açıkladı.
Edirne'de polisin 'dur' ihtarından kaçan şüpheli uyuşturucu ile yakalandı
Edirne'de polisin 'dur' ihtarından kaçan ve takip sonucu yakalanan B.H.'nin üzerinde uyuşturucu, evinin bahçesinde ekili Hint keneviri ele geçirildi.
Kılıçdaroğlu'nun Danışmanı: CHP'nin Genel Başkanı neredeyse genel merkez orasıdır
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36'ncı Hukuk Dairesi'nin CHP Genel Başkanlığı görevine dönmesine karar verdiği Kemal Kılıçdaroğlu'nun Basın Danışmanı Atakan Sönmez, "Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Başkanı neredeyse genel merkez orasıdır. Ancak tabii ki Cumhuriyet Halk Partisi genel merkezine Sayın Kılıçdaroğlu gidecektir" dedi.
Bakan Çiftçi: Bayramda 334 bin 17 kolluk personeli görev yapacak
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, "Bayram tedbirleri kapsamında 334 bin 17 kolluk personeli görevlendirildi. Personelin 66 bin 481'i trafik tedbirleri kapsamında görevlendirilmiştir. Bayram boyunca ülke genelinde 1238 personel gizli yolcu olarak otobüs denetimde bulunacak" dedi. Çiftçi, 1581 mobil radar ile denetim yapılacağını, tuzak radar uygulamasının olmayacağını belirtti.
Muharrem İnce: Herkesi sakin olmaya davet ediyorum
CHP üyesi Muharrem İnce, CHP kurultay davasında 'mutlak butlan' kararına ilişkin, "Eğer sakin kalmaz, itidalli davranmaz ve kavgaya tutuşursak, emin olun ki sadece tek adam rejimine hizmet etmiş oluruz. Herkesi sakin olmaya davet ediyorum" dedi.
CHP'li Emir: YSK'ya başvurumuzu yaptık
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, "Milyonlarla birlikte direnişe devam ediyoruz. YSK'ya başvurumuzu yaptık; çünkü bize bu mazbataları veren YSK'dır" dedi.